Japanska bubašvaba otporna na zimu

Američki biolozi otkrili su novu vrstu bubašvabe u gradskom ekosistemu Njujorka. Kako se navodi u medijima, vrsta Periplaneta japonica koja je autohtona na azijskom kontinentu, prilagodila se na život koji nije svojstven ostalim insektima- može da preživi na otvorenom prostoru u zimskim uslovima i to na temperaturi ispod nule.

Smatra se da je ova vrsta dospela u Ameriku preko zemljišta, zajedno sa ukrasnim biljkama uvezenim iz Japana, koje su posađene u novom panoramskom parku na Menhetnu 2012. godine.

Populacije ove vrste, prema istraživanjima japanskih naučnika mogu da prežive i temperature ispod nule. Kladim se da nikada niste videli bubašvabu kako trčkara po snegu 🙂

Međitim, navodi da je reč o invanzivnoj vrsti verovatno nisu tačni. Iako se ona prošilila na veći deo azijskog kontinenta (Kina, Koreja, Rusija) teško je da će brojnost američke populacije rasti jer na tom područiju ulazi u konkurentske odnose sa običnom američkom bubašvabom (Periplaneta americana). Entomolozi sa univerziteta Ratgers, Dominic EvangelistaJessica Ware objašnjavaju da će prilikom borbe za hranu i prostor sa domaćom vrstom trošiti energiju koja kasnije neće biti dovoljna za razmnožavanje. Takođe i mogućnost da se japanska bubašvaba ukrsti sa drugim, sličnim vrstama nije moguća jer su njeni reproduktivni organi karakteristični i odgovaraju kao ključ i brava.

Monitoring nove vrste bubašvabe sigurno će se nastaviti a posle nekog vremena dobićemo i odgovore na pitanja kakav je status njene populacije u Americi.

Ko zna, možda ubrzo Periplaneta japonica sa svojim adaptivnim karakterstikama bude stanovnik i naših domova.

Zanimljivosti o bubašvabama

Using DNA Barcodes to Confirm the Presence of a New Invasive Cockroach Pest in New York City

Authors: Evangelista, Dominic; Buss, Lyle; Ware, Jessica L.

Source: Journal of Economic Entomology, Volume 106, Number 6, Pages 2267-2684 , pp. 2275-2279(5)

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s