Reka Mlava ugostila labudove

Tokom decembarskih prohladnih dana naše malo mesto posetile su ptice koje će vas pre svega očarati svojom lepotom, gracioznim pokretima na vodi i velikim rasponom krila.

Iako je naše područje oduvek usputna stanica u seobi nekoliko vrsta ptica iz reda Anseriformes (patke i guske), redak je slučaj da na reci Mlavi vidimo labudove.

Reč je o vrsti Cygnus olor, poznatoj kao grbavi ili crvenokljuni labud čije je prirodno stanište nešto severnije ali se sreće tokom zimskih meseci i na vodama u Srbiji, naročito tokom jakih zima u severnoj i srednjoj Evropi i Sibiru. Ovo je jedna od najtežih ptica letačica. Težak je do 12kg a može da dostigne veličinu od 160cm, sa rasponom krila i do 240cm. Karakteriše ga i dug vrat koji nosi u obliku latiničnog slova S. Hrani se uglavnom biljnom hranom (lišće vodenih biljaka, alge, zrnevlje žitarica) ali mu se na jelovoniku neretko mogu naći sitni vodozemci i vodeni beskičmenjaci.

Prema podacima iz 2003. godine na teritoriji Srbije bilo je 50- 60 gnezdećih parova. Međutim, kod nas se populacija ovih labudova vodi kao “genetski zagađena“ usled ukrštanja sa jedinkama koje se uzgajaju u zarobljeništvu pa pobegnu vlasnicima.

Četiri jednike grbavog labuda primećene su skoro u samom centru grada Petrovca, dok su tri jedinke registrovane na Mlavi između sela Kamenova i Trnovča. Na nama je naravno da im pružimo prijatan boravak u našem kraju. Da ih ne uznemiravamo i jednostavno uživamo u posmatranju ovih prelepih ptica.

Naročiti apel lovcima da ih ni u kom slučaju ne odstreljuju jer labudovi nisu lovna divljač!!! 

Posebno se zahvaljujem ornitologu Milošu Radakoviću koji mi je ustupio potrebne informacije o populaciji ove vrste u Srbiji.

fotografije labudova: Nilkola Knežević- Puki

adrese na kojima ćete naučiti više o grbavom labudu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mute_Swan

http://www.birdlife.org/datazone/speciesfactsheet.php?id=366

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s